Fjellanger Widerøe ble startet i 1970 ved sammenslåing av oppmålingsfirmaet Fjellanger i Trondheim og fotodelen av Widerøes flyveselskap. Firmaet hadde adresse Rolfstangveien 12.
Men historien startet tidligere. I 1934 og 1936 slo Helge Skappel og broren Vilhelm Skappel seg sammen med brødrene Viggo og Arild Widerøe og dannet et felles flyselskap, Widerøes Flyveselskap a/s. De begynte med kommersiell flyfotografering allerede i 1935. Gjennom årene ble det bygget opp et flyfotoarkiv på rundt 3 millioner opptak.
Fjellanger Widerøe leverte flybilder fra hele Norge. De valgte å selge ut Skråfotoarkivet til alle landets kommuner. Skråfoto er et fotografi som ikke er tatt loddrett ned på bakken. Salget foregikk over en periode på over ti år. I etterkant kjøpte firmaet opp flere andre flyfotoarkiv, i tillegg til å bygge opp Fjellanger Widerøe-arkivet. Statens kartverk (Kartverket) hadde sitt sentralarkiv for vertikalbilder plassert hos Fjellanger Widerøe på Snarøya, men dette er nå flyttet til Kartverkets hovedkontor i Hønefoss. Her er det i dag mulig å få tilgang til et viktig nasjonalt bildemateriale. Vertikalbilder er flyfoto som er tatt loddrett ned på bakken.
Fjellanger Widerøe gikk konkurs i 2003.
Nytt selskap, Fjellanger Widerøe Foto AS, ble da opprettet. De kjøpte innmaten i et av de konkursrammede delselskapene av Fjellanger Widerøe, FW Viskom. De tok med seg mange av de ansatte, de fikk beholde navnet og videreførte mange av aktivitetene i det konkursrammede selskapet.
Et annet konkursrammet delselskap var Fjellanger Widerøe Geomatics. En del av de ansatte gikk sammen og kjøpte opp utstyr og prosjekter for rundt 3 millioner fra konkursboet, og de startet det nye kartselskapet Terratec AS. Terratec fikk i oppdrag å videreføre driften av sentralarkiv i Rolfstangveien 12. Arkivet omfatter alle norske vertikalfoto.
Fjellanger Widerøe-bygget i Rolfstangveien 12 ble revet i 2015.
Mange av Widerøes flyfoto er tiljengelige på Nasjonalbibliotekets sider.
Kilder:
Budstikka 7. februar 2004
Budstikka 11. mars 2004